Phishing; Laat je niet vangen

Phishing is het vissen naar je persoonlijke gegevens. Oplichters proberen allerlei gegevens van je te bemachtigen zoals bankrekening- of creditcardnummers, wachtwoorden, pincodes, enzovoorts. Daarmee proberen ze bijvoorbeeld geld van je rekening te halen. Dit heet ook wel identiteitsfraude.

Internetcriminelen vissen naar je persoonlijke gegevens, daarom sturen ze phishing naar je en dat doen ze steeds creatiever. Stuurden ze eerst alleen nog maar mails, nu sturen ze ook sms’jes of digitale kerstkaarten.

 

 

Hoe herken je nou of het phishing is of niet?
Bekijk de tips en voorbeelden.

Je krijgt bijvoorbeeld een e-mail waarin staat dat je je inloggegevens van je bank moet controleren en bevestigen. Dit met de alarmerende reden dat er iets mis is met hun of jouw beveiliging. Ook wordt wel gebruikgemaakt van instant messaging en soms wordt er zelfs telefonisch contact opgenomen. Fraudeurs gebruiken vaak nepsites van financiële instellingen, zoals eBay en PayPal.

Vooral in de laatste maanden van het jaar worden internetcriminelen steeds creatiever in nieuwe manieren van phishing. Bijvoorbeeld met nep-webwinkels of apps voor je smartphone of digitale kerstkaarten die van een bekende afkomstig lijken te zijn.

O.a. Internetproviders doen er alles aan om phishing te voorkomen. Zo sporen ze phishingmails en nepsites op. Nog voordat internetcriminelen hun slag slaan, halen ze nepsites uit de lucht. Helaas kunnen ze niet alles voor zijn. Blijf daarom zelf ook altijd alert.

Klik hier voor meer overheidsinformatie over privacy online en veilig internetten
(link: https://www.digivaardigdigiveilig.nl/ )
 

Wat kun je zelf doen?

Wees alert op het verstrekken van gegevens
Ga niet zomaar in op een e-mail of telefonisch contact die je vraagt om persoonlijke gegevens te verstrekken. Grote bedrijven zoals je bank of internetprovider vragen nooit op deze manier om gegevens.

Controleer het adres (URL) van de website
Bij phishing wordt vaak gebruikgemaakt van URL-spoofing. Dit is het nabootsen van de URL van bijvoorbeeld een bank. Je denkt dan de echte site te bezoeken, terwijl het de URL van de bedrieger is. De crimineel bootst de echte domeinnaam na met, op het origineel lijkende, buitenlandse tekens. Zo merk je niet dat het adres niet klopt. Controleer daarom altijd nauwkeurig de URL van de website.

Controleer het inlogproces
Verloopt het inlogproces van bijvoorbeeld je bank anders dan je gewend bent? Log dan niet in en verbreek direct de verbinding.

Controleer de beveiligde verbinding
Log je in op Mijn Ziggo of Mijn KPN? Of de website van bijvoorbeeld je bank of gemeente? Dan gaat dat via een beveiligde verbinding. Je browser geeft met bijvoorbeeld een hangslotje aan dat je een beveiligde verbinding hebt. Ook is de adresregel vaak groen gekleurd.

Lees e-mails en websites kritisch
Valse e-mails zoals digitale kerstkaarten, of een nep-webwinkel staan vaak vol met spelfouten. Of je wordt niet persoonlijk aangesproken, terwijl je bank of gemeente dat vaak wel doet.

Vergelijk prijzen
Doe je een prachtige aankoop van een kwaliteitsmerk met 70% korting? Vaak is dit niet realistisch. Vergelijk de prijzen die je ziet met andere webwinkels.

Controleer links en webadressen
Op imitatiewebsites klopt het webadres vaak niet. Hier staan bijvoorbeeld spelfouten in of vreemde tekens die je niet eerder hebt gezien. Controleer daarom de adresregel linksboven in je scherm.

 

Identiteitskaping

Om identiteitskaping te voorkomen is het belangrijk om rekening te houden met het volgende:

Beveilig je computer tegen Trojans. Scan regelmatig je computer met een virusscanner. Wij kunnen je helpen bij de aanschaf en installatie van een goede virusscanner

Wees extra alert met het verstrekken van persoonlijke gegevens op het internet. Denk aan sociale netwerken (community-sites) zoals Facebook, waarbij andere gebruikers je account kunnen zien.

Bewaar op je pc geen lijst met wachtwoorden waar hackers (inbrekers) bij kunnen.

Gebruik een veilig wachtwoord. Lees hier meer over een veilig wachtwoord.

Bent je slachtoffer van identiteitskaping of vermoed je dat je gegevens zijn misbruikt? Doe dan aangifte bij de politie.