Spam zijn berichten die je ongevraagd krijgt. Op je mobiele telefoon, via internet of via email. Spammers zijn bedrijven of particulieren die je ongevraagd berichten sturen. Met deze tips kan je spam voorkomen:

Zet je e-mailadres niet op internet
Zet nooit je e-mailadres op websites, internetfora, nieuwsgroepen of in communities. Spammers hebben robots die automatisch op internet naar e-mailadressen zoeken. Zorg dus dat jouw e-mailadres niet op internet te vinden is!

Wil je vaak berichten op internet zetten? Gebruik dan een tijdelijk e-mailadres. Of maak een nieuw e-mailadres aan. Zo komen alle ongevraagde berichten binnen op dit nieuwe e-mailadres. En niet op het e-mailadres dat je bijvoorbeeld gebruikt voor vrienden en familie.

Reageer nooit op ongevraagde berichten
Antwoord nooit op spam. Als je een antwoord stuurt, weet de spammer dat je de boodschap wel leest. En dit is precies wat de spammer wil. De spammer zal je daarom juist nog meer ongevraagde berichten sturen.

Bovendien kan je alleen een antwoord versturen als je het spam-bericht opent. Dan kan je per ongeluk een link in het spam-bericht aanklikken. Dit betekent dat je ongevraagd wordt doorverbonden naar een andere website. Met bijvoorbeeld nog veel meer reclame. Die links zien er soms uit als het kruisje dat Windows juist gebruikt om documenten te sluiten. Open onbekende berichten daarom nooit, maar gooi ze meteen weg!

Klik nooit in het spam-bericht
Sommige e-mails beloven je dat je nooit meer spam krijgt als je op een bepaalde link klikt. Deze link noemen ze soms een ‘unsubscribe’-link. Maar meestal is de link vals. Klik je er toch op? Dan stuurt de spammer je juist nog veel meer ongevraagde berichten. Nergens op klikken dus!

Pas op voor mogelijke virussen in spam
Weet je niet wie je het ongevraagde mailtje heeft gestuurd? Gooi het mailtje dan meteen weg. In spam zit soms een virus of een computerprogramma dat je computer kan beschadigen. Het kan ook andere computers beschadigen die berichten van jouw computer krijgen.

Bescherm ook de e-mailadressen van anderen
Stuur je een e-mail naar veel mensen tegelijk? Verberg dan elk e-mailadres voor de anderen. Je doet dat door alle e-mailadressen in te vullen bij het BCC-vak. Zo kan iemand die jouw e-mail krijgt, niet zien aan wie je het bericht nog meer hebt gestuurd.

BCC is een afkorting van ‘Blind Carbon Copy’. Dit betekent dat je een kopie van jouw bericht stuurt aan veel mensen, die niet van elkaar kunnen zien dat de ander het bericht ook krijgt.

Reageer niet op kettingbrieven

Soms krijg je een e-mail die je een prijs belooft als je het bericht doorstuurt naar vrienden of familie. Dit zijn vaak berichten van een spammer. Stuur dit bericht niet door. Want als je dat doet, krijgt de spammer ook de e-mailadressen van de mensen aan wie je het bericht doorstuurt.

Hoe kan dit?
Meestal staat in het bericht dat u de e-mail tegelijk moet doorsturen naar de contactpersoon van het bedrijf dat de prijs geeft. Dit e-mailadres kan het mailadres van de spammer zijn. Mail je tegelijk naar de spammer en naar je vrienden of familie? En bescherm je de e-mailadressen van je vrienden of familie niet? Dan kan de spammer al hun e-mailadressen zien.

Koop nooit via ongevraagde berichten
Koop nooit van een spammer! Want met jouw aankoop beloon je die methode.

Gebruik een spamfilter en geef indringers geen kans
Spamfilters zijn kleine programma’s voor je computer die je tegen spam beschermen. De filters zorgen ervoor dat er geen spam in je mailbox komt. Of ze zetten de spam apart in een speciaal postvakje. Zo heb je minder last van spam.

Spammers proberen via internet in jouw computer te komen. Beveilig je computer daarom goed. Installeer een virusscanner en ‘firewall’ die je computer beschermt tegen indringers.

Informeer gerust naar onze mogelijkheden.