Cloud Diensten

Werken in de Cloud, maar wat is het?
Overal zie je het en lees je het. We gaan in de cloud, we werken in de cloud en de toekomst is de cloud, aldus IT-deskundigen. Maar wat is dat dan precies? En hoe werkt het dan? Hieronder een beknopte uitleg van dit fenomeen.

De cloud:
De term cloud is eigenlijk een beetje misleidend. Het staat gewoon voor internet, maar net als een wolk is dat niet tastbaar. Een cloudserver is dan ook niets meer of minder dan een server die aan het internet hangt, waarop internetters kunnen inloggen op afstand. Een voorbeeld daarvan is webmail. Deze is te benaderen via je mobieltje, het internet of een mailprogramma. Daarbij speelt de hardware een minder grote rol dan in het verleden. Wat voor apparaat je ook gebruikt, je ziet dezelfde gegevens.

De voordelen:
De harde schijven en servers kunnen de deur uit, want een internetverbinding volstaat. Dat scheelt natuurlijk in de kosten. Bedrijven kunnen flink besparen op licenties en ondersteunend IT-personeel. Nog een voordeel is dat je ook thuis bij de bedrijfsgegevens kunt. Tekort aan opslagruimte is ook verleden tijd, omdat de servers zo groot zijn, dat ze nagenoeg niet vol kunnen raken. Mocht je computer vastlopen of je woning in de brand vliegen, geen probleem. Je gegevens staan veilig in de cloud.

De nadelen:
Nadelen zijn er ook, want geen internetverbinding betekent geen gegevens. Daarnaast zijn er altijd zorgen over de veiligheid. Een cloudserver is voor een hacker de hoofdprijs. Daarnaast zijn er juridische belemmeringen voor bijvoorbeeld bankgegevens. Een ander praktisch probleem is dat als er iets mis gaat in de servers, je niet direct invloed hebt op het verhelpen van het probleem.

Bron: Metro, Job Halkes

Van Hoof IT kan u van dienst zijn met onderstaande Cloud-diensten